Sprawozdanie z IV Mistrzostw Krakowa Hapkido

9 grudnia 2017 był dla Naszego klubu jednym z najważniejszych, a na pewno najbardziej emocjonujących dni w roku. Odbyły się kolejne, bo już IV Mistrzostwa Krakowa Hapkido.

Podobnie jak w roku poprzednim areną zmagań zawodników była duża sala gimnastyczna w Szkole Podstawowej nr 162 przy ul. Stojałowskiego. Impreza zorganizowana przez Krakowską Szkołę Hapkido , jak co roku stworzyła swoim adeptom, możliwość skonfrontowania swoich umiejętności z innymi zawodnikami.

Bardzo ważnym wydarzeniem towarzyszącym tegorocznym mistrzostwom było uhonorowanie naszej Pani trener mgr. Edyty Gielas. W ramach podziękowań trenerów, uczniów za wkład włożony w rozwój Krakowskiej Szkoły Hapkido oraz rozwój Hapkido w Polsce, na ręce Pani trener trafiła statuetka oraz bukiet kwiatów upamiętniające jej 25 lat związanych z Hapkido Moo Hak Kwan.

IV Mistrzostwa Hapkido rozpoczęły się od pokazu przygotowanego przez stopnie mistrzowskie KS Hapkido. Pani trener Edyta Gielas 4 Dan, trener Rafał Pietrucha 4 Dan, oraz instruktorzy Adrian Kamysz 1 Dan, Konrad Pasieka 1 Dan zaprezentowali szereg technik z bronią, a także układy formalne Hyung charakterystyczne dla naszego stylu. Pokaz zamknięty został efektownymi łamaniami desek, tym samym dając sygnał do rozpoczęcia zmagań sportowych.

Po kilku słowach wstępu dotyczących organizacji, oraz dyscyplin jakie czekały na zawodników w tegorocznych mistrzostwach, sportowa machina ruszyła.

Dla najwyższych stopni uczniowskich przygotowane zostały tym razem trzy konkurencje: układów formalnych Hyung, technik Ho Shin Sul oraz kopnięć Jok Sul, z kolei zawodnicy z niższym stopniem zmagali się w konkurencji padów Nak Bop i układach formalnych Hyung. Niezmiernie emocjonującą konkurencją okazały się „mocowania”, przygotowane w tym roku dla najmłodszych, białych pasów.

W tegorocznych mistrzostwach wzięło udział blisko 80 zawodników, a zacięta do samego końca walka pozwoliła na wyłonienie z ich grona tych najlepszych.

Dziękujemy Pani dyrektor SP 162 Marii Baran, za udostępnienie obiektu, bez którego zawody nie mogłyby się odbyć.

Szczególne podziękowania dla głównego sponsora, fundatora i wykonawcy medali, firmy Treko Laser (www.treko-laser.pl), oraz dla Agnieszki Jaśniewicz – firma Frozensbit (www.facebook.com/frozensbit/), która przygotowała nagłośnienie oraz oprawę muzyczną.

Serdecznie dziękujemy wszystkim, którzy pomogli zorganizować IV Mistrzostwa Krakowa Hapkido i którzy czynnie brali udział w ich przygotowaniach. Sędziom, dzięki którym sprawnie przebiegały tegoroczne zawody, a także osobom, które zza aparatów upamiętniły tą wspaniałą imprezę.

Poniżej wyniki IV Mistrzostwa Krakowa Hapkido, gratulujemy wszystkim, zawodnikom waleczności a najlepszym zwycięstwa. Kolejne mistrzostwa już w przyszłym roku, szykujcie formę!

Konkurencja „Mocowania”:

GRUPA I                                                              GRUPA II                                                           GRUPA III

I miejsce       Mateusz Kijowski                      I miejsce          Lena Scanlan                        I miejsce     Igor Semik

II miejsce      Igor Ross                                   II miejsce         Patrycja Loch                   II miejsce    Tomasz Mrugalski

III miejsce    Aleksandra Kołodziej             III miejsce        Antonii Pawlikowski       III miejsce   Ksawery Kwieciński

GRUPA IV                                                          GRUPA V

I miejsce       Adrianna Dybek                               I miejsce             Maja Matuszyk

II miejsce      Dominika Psica                                 II miejsce            Mikołaj Muchacki

III miejsce    Lajla Ropek                                        III miejsce           Maks Pacyga

Konkurencja Ho Shin Sul – techniki dźwigniowe:

I miejsce       Krzysztof Kiewrel

II miejsce      Maciej Jabłoński