Sprawozdanie z III Mistrzostw Krakowa Hapkido

W dniu 17 grudnia 2016 odbyły się III Mistrzostwa Krakowa  Hapkido.  Areną tego wydarzenia była duża sala Szkoły Podstawowej nr 162 przy ul. Stojałowskiego. Wydarzenie to kończyło obchody 25-lecia Hapkido w Polsce i było podsumowaniem całego roku ciężkiej pracy. Zawody zorganizowała Krakowska Szkoła Hapkido zrzeszona w europejskiej organizacji European Hapkido Alliance.

Mistrzostwa rozpoczęły się od przedstawienia historii Hapkido w Polsce, oraz od wręczenia trenerowi p. Rafałowi Pietrucha okolicznościowego pucharu wraz z podziękowaniami za 25 lat związanych z Hapkido. Wymieniono nazwiska najstarszym trenerów w Polsce i Europie oraz podziękowano za ich wkład w rozwój tej koreańskiej sztuki walki w naszym kraju.

Pierwszym punktem programu były pokazy. Swoje umiejętności jako pierwsi zademonstrowali młodsi członkowie KSH, którzy po serii spektakularnych łamań desek ustąpili miejsca na scenie starszym kolegom.  Swoją dynamiczną i ciekawą prezentacją najstarsza grupa wychowanków Krakowskiej Szkoły Hapkido pokazała piękno i skuteczność Hapkido. Obie grupy nagrodzono gromkimi oklaskami.

Dodatkową atrakcją była prezentacja multimedialna poświęcona historii Hapkido w Polsce, wyświetlana podczas trwania mistrzostw, w jednej z sal lekcyjnych. Zamieszczono w niej stare zdjęcia prezentujące drogę rozwoju Hapkido, czyli drogę do mistrzostwa naszych obecnych trenerów oraz organizacji Hapkido z Polsce i Europie. Prezentacje  możecie znaleźć na naszej stronie www.

W tym roku nasi adepci startowali w kilku konkurencjach podzieleni na kategorie wiekowe. Konkurencje obejmowały: układy Hyung, techniki Ho Shin Sul, zaś najmłodsi rywalizowali w skoku w dal z miejsca ( konkurencji przygotowującej ich do startów w kolejnych latach). Najciekawszą konkurencją okazała się rywalizacja w konkurencji Jok Sul w kopnięciach przeprowadzona na końcu mistrzostw. Zacięta rywalizacja i system pucharowy zagwarantował nam emocje do samego końca zawodów, ostatecznie zwyciężył  Krzysztof  Kiewrel.  W mistrzostwach wzięło udział ponad 80 zawodników. Zaś drugie tyle śledziło losy zawodników, kibicując do samego końca. Dziękujemy wszystkim zawodnikom i kibicom za udział w tym wydarzeniu. Wasze zaangażowanie i uśmiech są najlepszą nagrodą za trud włożony organizację tej imprezy.

Serdeczne podziękowania dla Wszystkich którzy przyłożyli się do tego, aby kolejne Mistrzostwa Krakowa Hapkido mogły się odbyć i miały odpowiednią oprawę.

W pierwszej kolejności podziękowania kierujemy do p. Marii Baran – dyrektor SP 162, która pozwoliła nam zorganizować tą wspaniałą imprezę na obiektach szkolnych.

Szczególne podziękowania dla naszego sponsora  firmy Treko Laser (www.treko-laser.pl) , która ufundowała piękne medale okolicznościowe i medale do poszczególnych konkurencji. Wasze możliwości i wyobraźnia nie mają ograniczeń.

Dziękujemy p. Agnieszce Jaśniewicz- firma Frozensbit za profesjonalną obsługę nagłośnieniową.

Podziękowania dla wszystkich sędziów i osób które pomagały w sprawnym przebiegu imprezy. To dzięki wam jesteśmy w stanie poprowadzić tak dużą imprezę.  Mimo, że nie wymienieni
z nazwiska jesteście dla nas najważniejsi.

Poniżej zamieszczamy wyniki poszczególnych konkurencji, nich będą one motywacją do dalszego treningu. Jeszcze raz gratulujemy najlepszym w roku 2016 i do zobaczenia za rok.

Konkurencja najmłodszych skoku w dal z miejsca:

I miejsce             Białek Kamil

II miejsce            Starowicz Eryk

III miejsce           Psica Dominika

Konkurencja Ho Shin Sul- technik dźwigniowych:

9 Gup 8 Gup: 7 Gup:
I miejsce     Zielnik Wojtek I miejsce    Górszczyk Szymon I miejsce     Kiewrel Krzysztof
II miejsce    Kantor Krzysztof II miejsce   Wróbel Paweł II miejsce    Nędza Ola
III miejsce   Korcyl Ola III miejsce  Nalepa Maksymilian III miejsce   Stępień Mikołaj

Konkurencja Hyung- układów:

10 Gup

9 Gup :